ပြောင်းဖူးပင်ကျန်းမာရေးနှင့် သီးနှံအာဟာရပေးခြင်း
ညီမျှသော သီးနှံအာဟာရပေးခြင်းသည် ပြောင်းဖူးပင်ကြီးထွားမှုကို အမြင့်ဆုံး ဖြစ်စေရာတွင် မရှိမဖြစ်အရေးကြီးသည်။
ပြောင်းဖူးပင်ရှိ နိုက်ထရိုဂျင်ချို့တဲ့မှု
နိုက်ထရိုဂျင် (N)
နိုက်ထရိုဂျင်သည် အဓိကပရိုတင်းအဆိုင်အခဲများထဲကတစ်ခုဖြစ်သော ပြောင်းဖူးပင် ကြီးထွားမှုအတွက် မရှိမဖြစ် အရေးကြီးသည်။ ထို့ကြောင့် ကနဦးအပင်ကြီးထွားမှုနှေးကွေးပြီး ပန်းပွင့်မှုနည်းကာ ပါးလွှာသော ရိုးတံများရှိပါက နိုက်ထရိုဂျင်ချို့တဲ့မှုလက္ခဏာဖြစ်သည်။
ပြောင်းဖူးရွက်ရှိ ပိုတက်စီယမ်ချို့တဲ့မှု
ပိုတက်စီယမ် (K)
ပြောင်းဖူးပင်ငယ်များသည် ဖွံ့ဖြိုးမှုနှေးကွေးမှုကို ပြသပါက ၎င်းတို့သည်လည်း ပိုတက်စီယမ် ချို့တဲ့မှု အလားအလာအများဆုံးဖြစ်သည်။ ပိုတက်စီယမ်ချို့တဲ့မှုသည် ပုသော သီးနှံများကို ဖြစ်စေသော ရိုးတံ ခံနိုင်ရည်နည်းမှုကို တိုးစေသည်။
ဘိုရွန်နှင့်မဂ္ဂနီစ်
ပြောင်းဖူးပင်ကြီးထွားမှု ဆိုးဝါးစွာ ပုသွားသောအခါ၊ အရွက်များ ပုံမှန်ထက် ပါးလွှာပြီး တွန့်လိမ်အားနည်းနေသောအခါ ဘိုရွန် သို့မဟုတ် မဂ္ဂနီစ် ချို့တဲ့မှု လက္ခဏာကို ပြသခြင်း ဖြစ်သည်။
ပြောင်းဖူးတွင် ကော့ပါးချို့တဲ့မှု
ကော့ပါး (Cu)
ကော့ပါးချို့တဲ့မှုဖြစ်ရပ်တွင် လိပ်နေသောအရွက်များ၏ထိပ်များခြောက်သွားပြီး ရိုးတံသည် မကြာခဏဆိုသလို ပျော့ပြောင်းနူးညံ့သွားသည်။