fbpx

သီးနှံအာဟာရ ဖြေရှင်းနည်းများ

စပျစ်

စပျစ်သီးအရွယ်စားနှင့် ပုံသဏ္ဍာန်အပေါ် လွှမ်းမိုးမှု

စပျစ်သီးနှံ၏ ရုပ်လက္ခဏာဆိုင်ရာနှင့် ဓာတုဆိုင်ရာကိုင်တွယ်လုပ်ဆောင်ခြင်းသည်

ဈေးကွက်လိုအပ်ချက်တွေနဲ့ ကိုက်ညီမှုရှိစေရန်အတွက် အသီးညီညာ၍ အရွယ်ရောက်ချိန်တူညီမှုရှိစေရန် လုပ်ဆောင်ပေးသောကြောင့် အရေးကြီးပါတယ်။ အပွင့်ပွင့်ချိန်၌ ကြီးထွားဟော်မုန်း ဖြစ်သော ဂျစ်ဘရယ်လစ်အက်စစ် (ဂျီအေ (GA)) ကိုအသုံးပြုခြင်းအားဖြင့် အသီးတင်မှုကို (၃၀ %) အထိလျှော့ကျစေ၍ အသီးအရွယ်အစား ကြီးစေကာဘဲဥပုံ သီးချွန်များ ဖြစ်စေပါတယ်။

 

 

စားစပျစ်များ


သီးနှံအာဟာရ၊ စပျစ်သီးအရွယ်အစားနှင့် ပုံသဏ္ဍာန်

 

ပိုတက်ဆီယမ် (K)


ပိုတက်ဆီယမ်သည် အသီးအရည်အသွေးနှင့် အရွယ်အစားကိုဆုံးဖြတ်ရာတွင် အရေးပါသောနေရာမှ ပါဝင်နေတယ်။ ၎င်းသည် အသီးအရွယ်အစားနှင့် စပျစ်ခိုင်တွင်း အသီးညီညာမှုကိုတိုးစေပါတယ်။

 

ကယ်လ်ဆီယမ် (Ca)


ရင့်မှည့်ချိန်တွင် အသီးတွင်းကယ်လ်စီယမ် ပါဝင်မှု လျှော့နည်းစေပါတယ်။ ကယ်လ်ဆီယမ် အဓိကပါဝင်မှုသည် စပျစ်၏ အခွံ၌တည်ရှိသောကြောင့်ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ ရာသီတစ်လျှောက် စပျစ်ပင်ပေါ်သို့ ပက်ဖျန်းပေးခြင်းနှင့်/သို့မဟုတ် အသီးပေါ်သို့ ပက်ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် ကယ်လ်ဆီယမ်ပမာဏကိုထိန်းသိမ်းထားရန် အလွန် အရေးပါတယ်။

 

သံဓာတ် (Iron) (Fe)


သံဓာတ်သည် စပျစ်စုစုပေါင်းအထွက်နှုန်း၊ အရွယ်အစားနဲ့ ပုံသဏ္ဍာန်တို့ကိုတိုးစေနိုင်ပါတယ်။ သံဓာတ်ချို့တဲ့မှုသည် အရွက်ဖွံ့ဖြိုးမှုလျှော့ကျစေသောကြောင့် အသီးအရွယ်အစားသေးစေပါတယ်။

စားစပျစ်အတွက် အကြံပြုထားသော ယာရာမြေသြဇာများ

သင့်ရဲ့ စပျစ်သီးနှံမှာ အဟာရချို့တဲ့ခြင်း ရှိနေပါသလား

သင့်ရဲ့ သီးနှံမှာ အဟာရချို့တဲ့ခြင်း ရှိနေပါသလား။ အောက်ပါ ဇယားတွင် သီးနှံအဟာရချို့တဲ့ခြင်းများကို အလွယ်တကူ ရှာဖွေပါ။

B ဘိုရွန်
Ca ကယ်လစီယမ်
Fe အိုင်ရွန်း (သံဓာတ်)
Mg မဂ္ဂနီစီယမ်
Mn မဂ္ဂနီး
N နိုက်ထရိုဂျင်
P ဖော့စဖောရပ်
K ပိုတက်ဆီယမ်
Zn ဇင့်

အားလုံးကို ကြည့်ရန်

မှန်ကန်သောအာဟာရစီမံခန့်ခွဲမှုက စပျစ် သီးနှံများကို မည်သို့ အကျိုးသက်ရောက်နိုင်သလဲ


ယာရာမြန်မာကို ဆက်သွယ်ရန်

ယာရာမြန်မာ လီမိတက်

အမှတ် ၁၃-၁၉၊ ဆူးလေစကွဲ အဆောက်အအုံ၊ ဆူးလေဘုရားလမ်း၊
ကျောက်တံတားမြို့နယ်၊ ရန်ကုန်မြို့၊ မြန်မာ။

ဖုန်းနံပါတ် - ၀၁ ၉၂၅ ၅၁၉၅