စပျစ်သီးပုပ်ခြင်းနှင့် ရောဂါကျရောက်မှုကို အနည်းဆုံးလျှော့ချခြင်း
ဇင့်အာဟာရဓာတ် (Zn)
ဇင့်အာဟာရဓာတ်ချို့တဲ့မှုသည် စပျစ်ပင်ကျန်းမာစွာ ကြီးထွားမှုကို ကန့်သတ်စေပါတယ်။
၎င်းအာဟာရသည် ဆဲလ်ကွဲပွားခြင်းဖြစ်စဉ်တွင် အရေးပါသောကဏ္ဍမှ ပါဝင်ပါတယ်။ ဇင့်မြေသြဇာ ပက်ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် အသီးအလေးချိန်နှင့် အရောင်းဆိုင်၌ အသီးပုပ်ခြင်းအပေါ် သက်ရောက်မှုကောင်းများ ရှိပါတယ်။
ဇင့်အာဟာရနှင့် သိုလှောင်ချိန်အတွင်း အသီးအလေးချိန်လျော့နည်းခြင်း နှင့် အသီးပုပ်ခြင်း
ကယ်လ်ဆီယမ် (Ca)
ကယ်လ်ဆီယမ်သည် သစ်သားဖွဲ့စည်းခြင်းနှင့် သစ်ပင်အရွယ်ရောက်ခြင်းဖြစ်စဉ်တွင် အရေးပါသော ကဏ္ဍမှပါဝင်နေပါတယ်။ ၎င်းသည် စပျစ်ကို အေးခဲမှုနှင့် ရောဂါဒဏ်ကို ခံနိုင်ရည်ရှိစေပါတယ်။ ကယ်လ်ဆီယမ်နိုက်ထရိတ် ပက်ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် အချိန်လွန် ခူးဆွတ်ချိန်တွင် အသီးပုပ်ခြင်းကို လျှော့ကျစေပါတယ်။
ကယ်လ်ဆီယမ်ပါဝင်မှု နည်းပါးခြင်းသည် အသီးကြွေခြင်းနှင့် အသီးပုပ်ခြင်းကို တိုးစေပါတယ်။
ကလ်ယ်ဆီယမ်နှင့် အသီးကြွေခြင်း၊ ကယ်လ်ဆီယမ်နှင့် အသီးပုပ်ခြင်း